Csehországban került sor a CTIF Történeti és Dokumentációs Bizottság ülésére

2022. október 17. 14:07

2022. október 11 és 14 között szervezte a CTIF (Tűzoltást és Mentést végző Szervezetek Nemzetközi Szövetsége) a Történeti és Dokumentációs Bizottság ülését a csehországi Pribyslav településen, a helyi tűzoltó múzeumban 12 ország tűzoltó történelemmel foglalkozó több mint száz szakemberének részvételével.

Hazánkat Dr. Berki Imre múzeumigazgató, a Történeti és Dokumentációs Bizottság alelnöke és Szilcsanov Zoltán tű. őrnagy képviselte.

A Bizottság elnöke Gerald Schimpf és Ingo Valentini, külön megköszönte a magyar delegációnak a legutóbbi Balatonföldváron szervezett ülést, a kiváló szervezést. Megjelent az ülésen Milan Dubravac a CTIF elnöke és Roman Sykora a CTIF főtitkára is. Mindketten megköszönték a bizottság munkáját, kiemelve, hogy a Történeti és Dokumentációs Bizottság az egyik legdinamikusabb grémium a CTIF szervezetén belül, valamint a múlt megbecsülése nélkül nem lenne 125 éves a CTIF.

Az ülés igen eredményes volt, többek között megújult a tűzoltó múzeumok és a gyűjtemények minősítésének szabályzása; a CTIF felkérésére a bizottság közreműködésével kerül kidolgozásra a CTIF kitüntetéseinek adományozásának rendje. A CTIF 2025-ben fogja ünnepelni a 125 éves évfordulóját, amelyre egy külön kiadványt terveznek, amely szintén nagy munkát fog adni a bizottságnak. Ezt követően a tagországok beszámoltak az előző évben végzett munkájukról.

A munkacsoport következő napi ülésének témája a „Gőzfecskendők a tűzoltóságoknál” volt.  

Dr. Berki Imre előadásában megismertette a konferencia résztvevőit a gőzfecskendő elfeledett magyar feltalálójával, Szabó Pállal. Az előadás hatására több ország képviselői is jelezték, hogy az új információ birtokában felfrissítik a múzeumukban elhelyezett ismertető tablókat.

A szervezők hagyományőrző tűzoltók közreműködésével élőben bemutattak egy osztrák és egy cseh működő gőzfecskendőt.

Külön siker a magyar delegációnak, hogy Dr. Berki Imre a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója átvehette a Cseh Tűzoltóság, Morvaországi és Sziléziai Tűzoltó Szövetség, II. osztályú kitüntetését, a hosszú távú nemzetközi együttműködésért.

A kiutazáson újra bebizonyosodott, hogy a nemzetközi szakmai élet a felgyorsult világ ellenére, milyen nagy becsben tartja a múltját, az elődök örökségét.

Fotó: Vedrán Runjić, Dr. Berki Imre és Szilcsanov Zoltán tű. őrgy.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap