Értékes tárggyal bővült a Múzeum gyűjteménye

2023. május 15. 13:54

Törökország köztársasági elnöke által adományozott török állami kitüntetést Dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma részére ajánlotta fel.

Dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a HUNOR Mentőszervezet parancsnoka felajánlotta Recep Tayyip Erdogan, Törökország köztársasági elnöke által adományozott török állami kitüntetést a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma részére.

A 2023. február 6-i Kahramanmaras epicentrumú, Törökország tizenegy tartományát közvetlenül érintő, több tízezer emberéletet és rendkívüli pusztítást okozó földrengéseket követő kutatási és mentési munkálatokban való részvételéért, az önfeláldozó helytállás elismeréséül adományozták az elismerést a HUNOR Mentőszervezetnek.  

A HUNOR (HUngarian National Organisation for Rescue services) Magyarország hivatalos mentőcsapata, amelyet Magyarország legjobb tűzoltói alkotnak. A katasztrófák esetén bevethető HUNOR a nemzetközi szervezetek által minősített nehéz minősítésű városi kutató- és mentőcsapat. Legfőbb képessége a romok alatt rekedt áldozatok felkutatása, kimentése és a sérültek elsősegélynyújtásban részesítése. Felszereléseikkel akár 20 tonnás, több méter vastag fém és betondarabokat is képesek átvágni és mozgatni, hogy kimentsék a romok alatt rekedt embereket.  

A kitüntetés a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma állandó kiállításának értékes darabjaként kerül ezentúl bemutatásra.

Fotó: Szőke Péter - BM OKF


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap