Projektnap keretében komplex gyakorlat a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban

2024. május 31. 13:11

A multidiszciplinaritás jegyében négy szakcsoport (a Tűzoltási és Mentési, a Műszaki, a Tűzvédelmi és Hatósági valamint a Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport) egy, a képzés során oktatott témakörök átfedéseit figyelembe vevő összetett gyakorlatot szervezett a tűzoltó szerparancsnok szakasz részére.

A riasztás szerint egy ipari létesítmény területén, vegyi anyagokat tartalmazó könnyűszerkezetes csarnokban egy gépjármű tolatás közben több tárolóeszközben sérülést okozott. A sérülés következtében némelyik tartályból veszélyes anyag szivárgott. Az esemény III. kiemelt riasztási fokozatot kapott. Az esethez a műveletirányítás riasztotta az Iskola 1, 2, 3, 4-et, Iskola KMSZ-t, Iskola vegyi konténert és Iskola KML-t, valamint a társszerveket is. 

A gyakorlat során a képzésben résztvevők feladata volt többek között a felderítés, személymentés, a veszélyes anyagok azonosítása, mentesítési feladatok, lakosságvédelmi intézkedések végrehajtása is. A szituáció komplexitása következtében a 30 fő egyike sem maradt feladat nélkül. Nehezítésként a gyakorlat végrehajtása során újabb jelzés is érkezett a műveletirányításra, a párhuzamos eseménykezelés gyakorlása céljából.

Nem csak a projekt tervezése és lebonyolítása jelentett sokrétű feladatot a résztvevők számára. Annak értékelése is rendhagyó volt, hiszen a témakörök közötti logikai összefüggések felismerését, azok gyakorlati alkalmazását, valamint - a kárhelyszíni kommunikációs képességek mérése mellett - a riasztott szerek taktikai felhasználásának megfelelőségét is figyelemmel kisérték a tanár kollégák. Összességében elmondható, hogy ez a rendhagyó gyakorlat elérte a célját. A szakasz a tanárok minimális irányítása mellett szakszerűen, precízen, hatékonyan hajtotta végre a különböző részfeladatokat. A rádióforgalmazás párhuzamos kezelése sem okozott nehézséget a műveletirányításban részt vevő állomány számára. 

A tanári állomány számára is tanulságos gyakorlat volt, a különböző szakterületekhez tartozó szakmai ismeretek egyeztetése mellett fontos szerepet kapott a szakcsoportok közötti kommunikáció és együttműködés fejlesztése. A gyakorlat pozitív tapasztalatai tükrében további, hasonlóan összetett szituációs gyakorlatokat tervezünk a jövőben.

 

Fotó: Molnár Máté László - KOK


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap