Szakmai Tanulmányút a Burgenlandi Tartományi Tűzoltó Iskolába

Katasztrófavédelmi Oktatási Központ 5 tanára az Erasmus Plus Program támogatásával 2017. március 20. és március 25. között a Burgenlandi Tartományi Tűzoltó Iskolában és Bécs városának tűzoltó kiképző központjában és tűzoltóságán tett szakmai látogatást.

A szakmai program március 20-án a Burgenlandi Tartományi Tűzoltó Iskolában kezdődött, ahol a delegációt a tartományi tűzoltószövetség elnöke fogadta és egy kétórás előadás keretében bemutatta az önkéntes tűzoltóság szervezeti és működési struktúráját. A háromnapos program során a delegáció megismerte a Burgenlandi Tartományi Tűzoltó Iskola összes szakcsoportjának munkáját, a képzési struktúrát, az egyes képzések tematikáját. Mindezeken felül részt vettek több gyakorlati foglalkozáson, tanulmányozva az osztrák módszertani sajátosságokat. A delegáció megismerte a rendszeresített tűzoltó gépjárműveket, a tűzoltó felszereléseket, és betekintést nyert a vízi szolgálat képzésébe is, amely a Fertő-tó melletti parancsnokságokon szolgálók munkáját alapozza meg. A delegációnak lehetősége nyílt a tartományi hírközpontban való látogatásra is, ahol a legmodernebb szoftverekkel felszerelt munkaállomásokat tekinthették meg. A vendéglátók előadás keretében tájékoztatták a delegáció tagjait az iskola és a tűzoltóságok financiális támogatási rendszeréről. A delegáció nagy örömére szolgált, hogy működés közben ismerhette meg az objektum területén található tűzszimulációs házat, melyet Burgenland Tartomány Tűzoltószövetsége és Sopron Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága 2008-ban egy Európai Uniós projekt keretében közösen épített meg.

A háromnapos intenzív szakmai programot követően a delegáció a vendéglátók meghívására a Bécsi Tűzoltó Kiképző Központba érkezett, ahol az iskola parancsnoka bemutatta a kiképző központban zajló, bécsi hivatásos tűzoltókat kiképző munkát, annak financiális, adminisztratív és tartalmi hátterét. Az utolsó napon a delegáció a Bécsi Tűzoltó Múzeumban tett látogatást. A tárlatvezetést maga a múzeumigazgató tartotta, aki egyébként is jó kapcsolatot ápol a Katasztrófavédelem Központi Múzeumával.

A tapasztalatszerző kiutazás nagyban hozzájárult a KOK-on folyó képzések szakmai színvonalának emeléséhez. A tapasztalatokat a KOK tanárai közvetlenül tudják átadni az ország minden pontjából érkező tűzoltók részére. Ezen túlmenően a KOK tanárainak német nyelven történő kommunikációja is magabiztossá vált, ami hozzásegíti őket, hogy nemzetközi szakmai fórumokon hitelesen tudják képviselni intézményünket.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap