Törökországi tanulmányút

A KOK igazgatója az ERASMUS+ program keretén belül 2016. március 20. és 30. között Törökországban Burdur és Batman városában tett látogatást a török katasztrófavédelmi szervezetnél, az ún. AFAD-nál, amely szervezetet több egymást követő természeti katasztrófa tapasztalata hívta életre 2009-ben. Az igazgatót, a delegáció tagjaként, a tanulmányútra elkísérte a Nyelvi Szakcsoport vezetője.

Törökországnak összesen 81 provinciája van, mindegyiknek van egy-egy helyi illetékességű szervezete, az úticél közülük kettő egység meglátogatása volt, mindkét intézmény illetékessége kiterjedt az egész tartományra.

KatasztrófavédelemA delegáció a látogatáson megismerte a török katasztrófavédelmi rendszert, hasznos tapasztalatokat szerzett a helyi sajátosságokról. Mivel a terület rendkívül földrengés veszélyes, így a látogatás végére nyilvánvalóvá vált, hogy a szervezet feladata főként a klasszikus polgári védelmi tevékenység, de hozzájuk tartozik a klasszikus tűzoltói feladatok közül a műszaki- és technikai mentés is.

A delegáció vezetője mindkét helyen bemutatta a magyar katasztrófavédelmi rendszer három pillérét, illetve a mögöttes kiképzési és oktatási rendszert.

Katasztrófavédelem

A delegáció nemcsak katasztrófavédelmi tapasztalatokkal lett gazdagabb, az igazgatót mindkét helyen fogadta a város vezetése, találkozott a katasztrófavédelemért, közbiztonságért felelős kormányzó-helyettessel, Batmanban a provincia pénzügyeit irányító ún. főtitkárral, Burdurban annak katasztrófavédelmi helyettesével. Megtisztelő volt, hogy a kiutazás során az adott városok polgármestere is fogadta a delegációt, ezen túlmenően további városvezetőkkel is találkoztak azokon a kirándulásokon, amelyek a provincia másik városaiba vezettek. Batman tartományban meglátogatták a szomszéd tartományban levő legközelebbi, AFAD által fenntartott 5000 fős sátras menekült tábort is. A hely érdekessége, hogy a szíriai határhoz közeli városban a tábor egy görög-katolikus monostor mellett van, a sokszínű városban teljes békében élnek a keresztények, a török és a szíriai (arab gyökerű) muzulmánok. Batmanban a delegáció megnézte a város szélére a menekülteknek állami költségvetésből épített lakásokat és ez ENSZ támogatásból hozzáépített 12 osztályos iskolát, ahol az anyanyelvükön, korábbi hazájuk oktatási tematikája alapján tanulhatnak a szír gyerekek.

A vendéglátók valamennyi találkozáson hangsúlyozták, hogy a KOK vezetőjének látogatása nagyon fontos számukra, szeretnék az együttműködést tovább folytatni. Burdurban (ahol nincs menekült tábor és távol van a turisták célpontjától is) a KOK vezetője volt az első külföldi katasztrófavédelmi delegáció az AFAD megalakulása óta, ezért tartották különösen fontosnak. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap